DutchInternational

Jaarverslag 2022 Tijdelijke Werkorganisatie: Samen duurzaam versterken

Ministerio Di Interior Y Relacion 1

“Er is geen one size fits all oplossing”

De Tijdelijke Organisatie (TWO), onderdeel van het Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft een Jaarverslag over het jaar 2022 uitgebracht met het thema Samen duurzaam versterken. Het jaarverslag geeft de lezer een kijkje in de samenwerking van de TWO, Nederlandse Ministeries en de landen bij de uitvoering van de Landspakketten. Ondanks de timing van publicatie wilde de TWO de kans niet voorbij laten gaan om het publiek van Aruba, Curaçao, Sint Maarten de positieve ontwikkelingen uit de Landspakketten uit het voorgaande jaar te laten zien. “2022 was het jaar waarin de samenwerking tussen de TWO en onze counterparts op de landen zich uit kristalliseerde, op basis van eigenaarschap, gelijkwaardigheid en gemeenschappelijkheid”, reflecteert Judith Jeurissen, Programmamanager TWO in het voorwoord.

Collega’s vertellen: wie ben ik binnen TWO?

De lezer maakt nader kennis met een aantal collega’s van de TWO die vertellen over hun functies en de motivatie om voor deze organisatie te kiezen. “Ik wil op een constructieve manier een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van het land”, omschrijft een collega. Dit is ook de rode draad bij de drie andere collega’s: het willen bijdragen aan het land waar ze wonen, vandaan komen of een band mee hebben.

Strategie en samenwerking ministeries

Er wordt in het jaarverslag door de TWO uitleg gegeven over de oprichting van het programma en het tot stand komen van de Landspakketten. Ook de aanpak van strategie om samen langdurig resultaat te boeken komt aan bod. Het was al in een vroeg stadium duidelijk dat er geen one size fits all oplossing is. Per land liggen de uitdagingen net even anders of werkt één oplossing beter dan een andere. Tevens wordt naar lessen uit het verleden gekeken om duurzaam resultaat te boeken.

Om de Landen te ondersteunen bij de hervormingen wordt door de TWO met andere Nederlandse ministeries samengewerkt. Deze ministeries bieden de inhoudelijke kennis over de verschillende onderwerpen en werken samen met de ministeries in de Landen aan de benodigde stappen om tot de gewenste hervormingen te komen. Vertegenwoordigers van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Onderwijsinspectie vertellen over de ervaringen in de drie landen. De inleving in de Landen en vooral niet vergelijken met Nederlandse maatstaven is daarbij heel belangrijk

De Landen

Het werk dat de TWO doet zou helemaal niets betekenen als er niet samengewerkt wordt met de counterparts in Aruba, Curaçao en Sint Maartem. Vanuit Aruba vertellen medewerkers van de TWO Nederland en de TWO Aruba over hun samenwerking: “We gaan hard op de inhoud, maar de relatie is heel belangrijk”. Ook wordt een interview gegeven over de opzet van een Nationaal Statistisch Systeem in Aruba. Hiermee werkt Aruba aan goed onderbouwde beleidsbeslissingen waarbij rekening wordt gehouden met onder andere economische ontwikkeling op basis van feiten.

In Curaçao wordt in een interview verteld over het project consolideren van wetteksten. In dit project worden wetteksten uit de tijd van de Nederlandse Antillen en alle wijzigingen die na 10-10-’10 zijn doorgevoerd in één tekst verwerkt. Dit is belangrijk omdat geldende wet- en regelgeving duidelijk en helder moet zijn voor iedereen. Verder wordt aandacht besteed aan het project Achterstallig onderhoud scholen waarvoor Nederland 30 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld.

In het hoofdstuk over de hervormingen in Sint Maarten wordt aandacht besteed aan de maatregelen die genomen worden om het ondernemerschap te stimuleren en de hindernissen voor de ondernemer terug te dringen. Verder is er een artikel over de modernisering van de Belastingdienst. In dit kader heeft Nederland 15 miljoen euro beschikbaar gesteld. De belangrijkste onderdelen van de modernisering van de Belastingdienst zijn bedoeld om de relatie met de belastingbetaler, de klant, te verbeteren en om de werkprocessen te vernieuwen.

Financieel perspectief

Tot slot wordt het financieel perspectief in beeld gebracht. Zo kan de lezer onder andere zien dat de TWO in 2022 14,2 miljoen euro heeft uitgegeven voor de uitvoering van de Landspakketten. In 2021 was dat 10,55 miljoen euro. Hier gaat het om zowel financiering van projecten (programma), als kosten voor medewerkers van de TWO, andere Nederlandse vakdepartementen en experts die worden ingeleend of ingehuurd voor specifieke projecten in de Landen (apparaat)

In totaal is er in 2022 8,6 miljoen euro uitgegeven aan ondersteuning bij en uitvoering van programma’s en projecten uit de Landspakketten. Het betreft hier zowel directe subsidies aan de overheden van Aruba, Curaçao en Sint Maarten als expertise die Nederland heeft gecontracteerd om de Landen te ondersteunen. Naast het budget voor uitvoering van de Landspakketten, is er in 2022 voor 41,9 miljoen euro geoormerkt budget besteed aan enkele ‘speciale’ projecten zoals het project achterstallig onderhoud in Curaçao en modernisering Belastingdienst in Sint Maarten.

Lees het Jaarverslag 2022 Samen duurzaam versterken op www.two-acs.com.

Related posts

Indebon brengt sportbonden bij elkaar

EA News Author

Nederlands kabinet stuurt voortgangsbrief slavernijverleden naar Tweede Kamer

EA News Author

Gedeputeerde Craane wil in gesprek met hotel en restaurant branche over rioolwaterheffing

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message