Lokaal/ArubaDutch

Samenwerking UMC Utrecht en HOH werpt vruchten af voor patiënt en professionals

Cooperacion Entre Umcu Y Hoh Fructifero 2

Twee chirurgen op topniveau uit Nederland doen ingrepen bij het HOH

Dankzij de op 10 november 2022 getekende samenwerkingsovereenkomst tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Horacio Oduber Hospital Aruba (HOH) zijn er opnieuw met succes een groot aantal operaties uitgevoerd in ons ziekenhuis. Operaties waarbij normaal gesproken de patiënt naar het buitenland moet worden uitgezonden. De samenwerking is met name gericht op algemeen neurochirurgisch gebied, nu was ook de orthopedie vanuit het UMCU betrokken om op topniveau hoogkwalitatieve zorg te leveren. 

Trots ziekenhuis!

Directeur van het HOH Aruba, Jacco Vroegop, is enorm trots op het HOH-team die heeft laten zien veel kennis te hebben gedurende deze operatie. Voor de derde keer is er een team uit Nederland naar Aruba gekomen om patiënten op de poli te zien en grote operaties te verrichten. “De twee chirurgen die deze keer kwamen zijn goeroes in Europa en Nederland. Om hen naar Aruba te halen was uniek en enorm positief voor het eiland. Zelfs patiënten uit Bonaire zijn gezien! In Nederland moet men minimaal twee en half jaar wachten op een operatie door deze chirurgen. Tijd dus om Nederlandse patiënten naar Aruba te brengen, aldus Vroegop. 

Succesvolle operatie

Dr. Nizar Moayeri, neurochirurg UMC Utrecht, laat weten dat sinds de overeenkomst tussen het UMCU en HOH nu mogelijk is voor hen om naar het HOH te komen om neurochirurgische ingrepen te kunnen uitvoeren, waar de patiënt zich thuis voelt. “We proberen dit op een zo efficiënt mogelijke manier te doen maar ook zo comfortabel mogelijk voor de patiënt”, vertelt dr. Moayeri. De patiënt zou een lang proces moeten ondergaan indien er werd gekozen om de patiënt naar het buitenland uit te zenden voor deze operatie. Samen met dr. Sander Muijs, orthopedisch chirurg in het UMCU zijn er rugoperaties uitgevoerd. Patiënten die voorheen al waren geopereerd in het buitenland maar nog steeds veel rugpijn en beenpijn hadden. We hebben bijvoorbeeld bij een patiënt de schroeven die in zijn rug zaten verwijderd en opnieuw schroeven geplaats en veel ruimte gemaakt voor de zenuwen zodat zijn pijn minder wordt. Het was technisch een ingewikkelde operatie omdat de patiënt voorheen al meerdere malen was geopereerd en de kans op complicaties dan aanzienlijk toeneemt. We zijn blij met het succes van de operatie en gelukkig hebben we tot op heden geen complicaties ondervonden.”

De perfecte combinatie

Dr. Muijs, orthopedisch chirurg UMCU, legt uit dat zo’n operatie zo’n vier uur duurt. “Het is uiteraard een opluchting voor de familie dat zij dichtbij hun naaste kunnen zijn, gewoon op Aruba,” meld dr. Muijs. Chirurgen Dr. Moayeri en dr. Muijs zijn reeds gewend samen te werken aan de operatietafel in Nederland. De combinatie van hun ervaring en kennis maakt dat ze dit soort operaties met groot succes uitvoeren. Sinds de start van de samenwerking met HOH hebben we alleen maar positieve reacties en de nodige hulp gehad om ons doel te bereiken. “Er is veel deskundigheid in dit ziekenhuis”, uit dr. Moayeri. Het zou onmogelijk zijn een dergelijke operatie uit te voeren zonder de specialistische kennis van het HOH. De verschillende installaties en apparatuur waar het HOH over beschikt zijn boven mijn verwachting”, vertelt dr. Muijs. 

Kennisverhoging

Charles van Heningen, OK-assistent bij de ingrepen van de neuro- en orthopedisch chirurg uit UMCU, laat weten het een mooie operatie te vinden in zijn geheel. “Ten eerste dat het voor de patiënten hier op Aruba is en ten tweede dat het ook een stap vooruit is in het uitbreiden van kennis. We hebben onze instrumenten gebruikt maar ze wilden ook hun instrumenten, hun eigen netten, hier hebben. Deze hebben we ook hiernaar toe gehaald en meteen in onze circulatie gezet. Zo hebben we een combinatie van beide systemen nu hier op Aruba. Samen werken we met succes in het voordeel van de patiënten op Aruba.” 

Positieve reactie

Dr. Laclé, neurochirurg in het HOH, is enorm blij dat dr. Moayeri en dr. Muijs naar Aruba zijn gekomen om te helpen
“Door deze ingrepen in het HOH te doen, hoeft 80% van de patiënten niet meer naar het buitenland. Er zullen wel altijd een paar patiënten toch naar het buitenland moeten om bepaalde reden en bijvoorbeeld omdat het logistiekgezien niet gaat. Reacties van de patiënten zijn zeer positief gezien ze nu gewoon ‘thuis’ met hun naasten deze hulp kunnen krijgen. Dit geld zeker ook voor het herstel in eigen omgeving wat zeer belangrijk is.

“Het lijkt me interessant om te onderzoeken of we dr. Moayari en dr. Muijs niet af en toe patiënten uit Nederland bij ons in het HOH kunnen laten opereren,” aldus directeur Vroegop. Het HOH-motto “nos semper t’ey!” geldt altijd en voor iedereen.  

Cooperacion Entre Umcu Y Hoh Fructifero 1Cooperacion Entre Umcu Y Hoh FructiferoCooperacion Entre Umcu Y Hoh Fructifero.3Cooperacion Entre Umcu Y Hoh Fructifero.2

Related posts

Kustwacht onderschept boot met aan boord 5 mannen en drugs

EA News Author

Premier minister Evelyn Wever Croes: Alle stranden in Aruba zijn openbaar

EA News Author

Benoeming Bestuurscollege UPB en MPB in navolging op het coalitieakkoord

EA News Author

1 comment

Leave a Comment

Whatsapp Message