Lokaal/ArubaDutch

Stichting Monumentenfonds Aruba zal in samenwerking met de regering van Aruba Cas Veneranda herstellen

Cas Veneranda 1 145

.

Stichting Monumentenfonds Aruba (SMFA) zocht al meer dan zeven jaar naar een geïnteresseerde partner voor het gebouw op Wilhelminastraat 7. Een van de gebouwen heeft een grote historische waarde en een unieke Arubaanse architectuur. Vandaag is het een speciale manier waarop SMFA kan aankondigen aan de gemeenschap van Aruba dat ze een akkoord hebben bereikt met de familie om het gebouw te kopen dat bekend staat als ‘Cas Veneranda’. Dit alles in samenwerking met de regering van Aruba nadat minister Geoffrey Wever interesse had getoond in het verplaatsen van sommige van zijn departementen naar historische gebouwen in het Oranjestad-gebied. Na het bespreken van een aantal mogelijkheden kwam men tot een wederzijds akkoord dat het Veneranda Huis het ideale gebouw zou zijn voor het Department of Economic Affairs (DEACI).

 

Overeenkomstig

Op 20 april, Minister van Economie Mr. Geoffrey Wever, samen met de directeur van Monumentenfondsy in aanwezigheid van de bestuursleden van SMFA, APFA en vertegenwoordigers van de Arends familie, eigenaars van Cas Veneranda, kondigden de overeenkomst aan om het gebouw van Cas Veneranda te kopen, te restaureren en te huren. SMFA kan nu verder met de plannen voor restauratie.

 

Restauratie

De volgende fase is het doen van het nodige onderzoek, het benoemen van een architect, het ontwerpen van het project, het voorbereiden van het project voor de uitvoering en tenslotte het starten van de restauratie. We schatten dat de restauratie ongeveer twee jaar zal duren. Het is dus te verwachten dat we tegen 2025 een volledig gerestaureerd Venerandahuis kunnen zien. Het gebouw zal ook ruimte bieden voor een restaurant/café, waardoor het monument ook toegankelijk is voor het publiek en niet alleen als kantoor fungeert.

 

Bescherming

Het gebouw was tot dusver niet beschermd, wat een groot risico betekende voor verlies in handen van investeerders die de historische waarde niet zagen. Zodra Stichting Monumentenfonds Aruba de aankoop van het gebouw heeft afgerond, zal het een petitie indienen bij het Monumentenbureau voor bescherming, waardoor het gebouw als monument wordt aangeduid.

 

Financiering

Het project wordt gefinancierd door het NationaalRestauratiefonds van Nederland (NRF) en Stichting AlgemeenPensioenfonds Aruba (APFA) met een lening van Stichting Monumentenfonds Aruba. Tijdens een recent bezoek aan Aruba bezocht NRF het gebouw en bevestigde hun belangstelling om het project te financieren. Om het project haalbaar te maken, zorgde minister Geoffrey Wever voor een bijdrage van 690 duizend forint in de vorm van een subsidie (eenmalig) voor de aankoop van het gebouw.

 

Geschiedenis van Veneranda

Het indrukwekkende gebouw in de Wilhelminastraat werd in 1936 gebouwd door Frederico Maximiliaan (Machi) Arends, de Spaanse consul.

De architect was de bekende bouwmeester Dada Picus, die naar Cartagena Colombia ging om inspiratie te putten uit een gebouw waar Machi’s vrouw, Maria Veneranda, dol op was en dus terugkwam naar Aruba om het gebouw te bouwen dat we vandaag kennen onder de naam Cas Veneranda. Een van de grootste huizen van Aruba in die tijd is gebouwd in een Latijns-Amerikaanse neobarroco-stijl.

Behalve een woning was er ook een bloemenwinkel, een winkel voor kruiden en het Spaanse consulaat. Gedurende de jaren negentig werd het gebouw omgebouwd tot een Papiamento restaurant. Het restaurant is later uit het gebouw verdwenen en in 2014 werd een grote brand veroorzaakt die een groot deel van het interieur verwoestte.

 

Stichting Monumentenfonds Aruba

Stichting Monumentenfonds Aruba bestaat sinds 1996 en is een niet-gouvernementele organisatie die verantwoordelijk is voor het verzamelen, restaureren, verhuren en onderhouden van monumenten in Aruba. Daarnaast legt het ook de nadruk op educatie en bewustwording over het belang van onze monumenten als onderdeel van ons cultureel erfgoed. Het Veneranda huis wordt het 17e monument dat eigendom is van Stichting Monumentenfonds Aruba.

In goede samenwerking met de familie Arends, Minister Wever, SMFA, NationaalRestauratie Fonds en APFA zullen we het Veneranda Huis en zijn geschiedenis kunnen behouden voor de toekomst.
Cas Veneranda

Related posts

Respect voor elkaar en de normen en waarde van onze gemeenschap

EA News Author

Weersverwachting tot maandag 28 augustu 2023

EA News Author

Volks Academie van de Eerste Koers met succesvolle opening van Cyclus van de geschiedenis en cultuur van Curaçao

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message