BonaireHulanda

‘Bon kompra plùs’: het basismandje voor de consument

‘Bon Kompra Plus E Makutu Basiko Pa Konsumido

Het Openbaar Lichaam Bonaire heeft zich de laatste tijd actief ingespannen ter ondersteuning van de koopkracht van de bevolking. Zo werd de prijs voor elektriciteit verlaagd en kosten van het levensonderhoud waar mogelijk in bedwang gebracht. Echter, door externe factoren en de steeds toenemende brandstofprijzen, nemen de kosten van levensmiddelen toe. Om dit effect enigszins het hoofd te bieden, lanceert het Bonairiaanse eilandbestuur nu het project ‘Bon Kompra Plùs’ die in samenwerking met de Unit Economische Zaken van de Directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O), de Directie Toezicht en Handhaving, UNKOBON, Fundashon Tienda pa Konsumido Boneriano en de supermarkten tot stand is gekomen.

‘Bon Kompra Plùs’ is een mandje van 38 basisproducten elk met een maximumprijs. Op basis van het algemeen belang wil het Bestuurscollege niet dat deze producten boven de vastgestelde maximumprijs worden verkocht. Dit programma beoogt daarnaast de Bonairiaanse consument bewust te maken van zijn koopgedrag. De supermarkten zijn vanaf het begin betrokken bij het proces en zij hebben de kans gekregen om actief deel te nemen aan de introductie van deze prijsmaatregel.

Met deze participatieve vorm van vaststelling van maximumprijzen wordt de Prijzenwet BES op de meest praktische wijze uitgevoerd. Voor deze 38 productsoorten, gelden deze maximumprijzen het meest populaire merk en tenminste één product zonder een specifiek merk. Voor elk type product zullen soms twee of meerdere maximumprijzen worden vastgesteld. Dit basismandje bestaat uit, o.a.  groente, fruit, rijst, koffie, vlees- en blikwaren, babyvoeding, maar ook maandverband en luiers. De prijzen en de samenstelling van het basismandje zullen regelmatig geëvalueerd worden.

Voor meer informatie over het ‘Bon Kompra Plùs’-programma kan contact opgenomen worden met de Unit Economie van de Directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O). 

‘Bon Kompra Plus E Makutu Basiko Pa Konsumido..

Related posts

Konseho insular i atministrashon di grefi impreshoná ku trabou pòst i archivo

EA News Author

Boneiro a haña 4 caso mas aserka di COVID19

EA News Author

Boneiro ta duna oportunidad na tur persona cu kier progresa pa construi nan futuro

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message