Bonaire Hulanda

Het eilandbestuur moet actie ondernemen om vliegtickets goedkoper te maken


M21 oprichtingslid en prospect kandidaat Sion Janga:

Reizen is heel belangrijk voor ons op Bonaire. Wij zien hoeveel mensen naar Bonaire of naar een van de andere eilanden reizen voor familiebezoek. Maar wij zien ook dat de prijzen van vliegtickets torenhoog zijn, waardoor iemand twee, drie keer moet nadenken of het echt nodig is om te reizen of niet. Een reis van 20 minuten van Bonaire naar Curacao kost $200 en naar Aruba $360. Een Bonairiaanse student in Nederland die naar Bonaire wil komen moet tussen de $1000 en $3000 betalen. De reden voor deze hoge prijzen is dat de routes te ‘dun’ zijn. Dat zijn routes waarop maar één of twee vliegmaatschappijen vliegen zonder concurrentie. Maar het moment nadert dat reizen slechts luxe wordt, en dat willen wij voorkomen. Vergeet niet dat wij op Bonaire niet alleen voor ons plezier reizen. Vaak genoeg reizen wij om medische redenen, voor familie- en werkbezoek en voor studie.

Enkele jaren geleden heeft de Nederlandse regering laten onderzoeken hoe ticketprijzen naar Bonaire verlaagd konden worden. De conclusie van het rapport was dat Nederland de ticketprijzen moest gaan subsidiëren of met alle vliegmaatschappijen aan tafel gaan zitten en scherpe voorwaarden stellen. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een akkoord waarbij de overheid tegen een vliegmaatschappij zegt dat haar prijzen een door de overheid vastgesteld bedrag niet mag overstijgen of een akkoord waarbij de overheid vaststelt hoeveel stoelen en beschikbaar moeten zijn in een vliegtuig en hoe vaak heen en terug gevlogen kan worden. Dit wordt door Frankrijk toegepast op de bij haar behorende Caribische eilanden. 

Een ander instrument dat door Europese landen gebruikt wordt om vliegen goedkoper te maken is de introductie van korting op vliegtickets. In Noorwegen bijvoorbeeld heeft de regering een akkoord geïntroduceerd, waarbij de vliegmaatschappij tussen Oslo en Forde (dezelfde afstand als tussen St Maarten en Bonaire) met 112.000 beschikbare stoelen per jaar moet vliegen, er moet 3 x per dag gevlogen worden, de ticketprijs mag niet hoger zijn dan $ 272 en er moet 50% korting gegeven worden aan mensen ouder dan 67 jaar, studenten, mensen die blind zijn en mensen met andere beperkingen.

Het meest droevige is dat de Nederlandse regering al sinds 2018 over dit rapport beschikt, maar zij wil de gekregen adviezen niet invoeren zodat wij op Bonaire goedkoper kunnen vliegen. De minister van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) die verantwoordelijk is voor de luchtvaart heeft nu gezegd aan het eind van 2023 dit onderwerp te gaan oppakken. Ook het Bonairiaanse eilandbestuur  speelt een rol in deze kwestie. Het eilandbestuur heeft een toeristenbelasting van $ 75 geïntroduceerd. Maandelijks ontvangt het eilandbestuur ongeveer $ 900.000. Dit geld kan het eilandbestuur gebruiken om onze Bonairiaanse studenten die uit Nederland naar Bonaire willen komen een korting te geven bijvoorbeeld. Maar het eilandbestuur kan ook een percentage van de ticketprijs van EZAir en Divi Divi vergoeden voor Bonairianen die over een sédula beschikken. Dit is iets wat het Bonairiaanse eilandbestuur zelf kan doen in afwachting van de stappen van de Nederlandse regering.

Related posts

A intersepta droga na aeropuerto di Boneiru

EA News Author

Anochi Ku Luna Yen, Na Kunuku Altá Mira unjo E tema ta; “ Kuenta i Storia di Pasku Grandi

EA News Author

Lider di partido UPB James Kroon: Esnan cu por vota “ VOTA “

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message