Lokaal/ArubaDutch

Laten we meer praten over geestelijke gezondheid

Ban Papia Mas Di Salud Mental 1

De geestelijke gezondheid van een persoon is net zo belangrijk als zijn fysieke gezondheid. De geestelijke gezondheid van een persoon beïnvloedt verschillende aspecten van zijn of haar leven, zoals hoe productief hij of zij is, zijn of haar relaties met anderen, hygiëne en meer. Daarom is het belangrijk om technieken te hebben om je geestelijke gezondheid in balans te houden. Tijdens de maand mei leggen we extra aandacht op het belang van dit onderwerp en brengen we meer bewustzijn bij de Arubaanse gemeenschap. Wereldwijd richten verschillende organisaties zich op het vergroten van het bewustzijn en het doorbreken van stigma’s rond de onderwerp van geestelijke gezondheid.

Er zijn verschillende soorten psychische stoornissen, zoals bipolaire stoornissen, depressie, angst, psychose, schizofreen en bordeline persoonlijkheidsstoornis. Er zijn verschillende factoren die je mentale gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals uitputting en burn-out. Verveling is een toestand van diepe arbeidsdemotivatie en voortdurende ervaring in de vorm van verveling. Burnout is een toestand van emotionele, fysieke en mentale uitputting veroorzaakt door overmatige en langdurige werkstress. Daarnaast kunnen andere redenen waarom je geestelijke gezondheid uit balans is, zijn trauma’s zoals fysiek en emotioneel misbruik, kindermishandeling, legaal en illegaal gebruik van stoffen, die een trigger kunnen zijn voor problemen met de geestelijke gezondheid.

Wereldwijd is er veel stigma als het gaat om geestelijke gezondheid. Stigma treft niet alleen de persoon met de psychische aandoening, maar ook zijn familie en nabestaanden. Er zijn verschillende categorieën van stigma, bijvoorbeeld publieke stigma en persoonlijke stigma. Publiek stigma kan zijn wanneer mensen denken dat iemand met een psychische aandoening gevaarlijk, gek of dom is. Persoonlijk stigma is wanneer mensen met een psychische aandoening denken dat ze dom of gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om deze stigma’s te elimineren omdat ze kunnen bijdragen aan de ernst van het symptoom dat een persoon met een geestelijke gezondheidsprobleem kan ervaren.

Stress is een veel voorkomende factor die je geestelijke gezondheid in de war kan brengen. Stress kan angst, woede, frustratie, veranderingen in eetlust/energie, slaapproblemen en meer veroorzaken. Er kunnen ook fysieke reacties zijn zoals hoofdpijn, maagklachten en buikpijn. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Een van hen kan een pauze nemen (meditatie/stress/doen van andere activiteiten die je leuk vindt), het gebruik van alcohol of illegale/legale stoffen beperken en tijd nemen om met elkaar te verbinden (bijvoorbeeld met vrienden en/of familie).

Ban Papia Mas Di Salud Mental

Het is belangrijk om contact op te nemen met een professional of huisarts als je denkt dat je hulp nodig hebt met je geestelijke gezondheid. U kunt contact opnemen met F.A.D.A., op +297 583 2999 of per e-mail naar info@fada.aw of via WhatsApp op 564-4516 voor meer informatie of presentaties over verschillende onderwerpen van

Related posts

Samenwerking op juridisch gebied tussen eilanden in het Koninkrijk der Nederlanden en Suriname

EA News Author

TCB kondigt vertrek aan van CEO Miles Mercera

EA News Author

Rubiella Toppenberg Preventief werk bij FADA Neem een “ME TIME”: Omdat eenzaamheid, vermoeidheid en stress voeden voor depressie

EA News Author

1 comment

Laten we meer praten over geestelijke gezondheid - Notisia 365 May 16, 2023 at 2:57 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message