DutchBonaire

Gezaghebber Rijna pleit voor solidariteit in strijd tegen klimaatverandering

Gezagheber Rijna

Gezaghebber Edison Rijna heeft bij de lancering van het International Panel on Deltas and Coastal Areas (IPDC) op de VN-Waterconferentie in New York bepleit dat kleine eilandstaten meer steun van grote landen moeten krijgen, om zich te beschermen tegen de impact van klimaatverandering.

Hij wees er op dat eilanden het minste bijdragen aan de opwarming van de aarde, maar wel als eerste en vaak in meest ernstige mate met de negatieve gevolgen worden geconfronteerd, onder meer in de vorm van extremer weer en stijging van de zeespiegel. Als gastpreker zei Rijna de oprichting van het IPDC – een initiatief van het Koninkrijk der Nederlanden dat helpt met het opstellen van concrete klimaatadaptatie-adviezen – van harte toe te juichen. Doel is dat landen zich beter gaan aanpassen aan het veranderende klimaat. Dankzij dit initiatief kan er tegelijkertijd met meerdere instanties (wetenschappelijke) kennis worden uitgewisseld om problemen op het gebied van water en klimaat aan te pakken. Via investeringsbanken zijn er middelen beschikbaar.

Het is voor het eerst dat Bonaire zich zo prominent heeft kunnen presenteren op het niveau van de Verenigde Naties (VN), waar 193 landen zijn aangesloten. Voor twee gelegenheden was gezaghebber Rijna uitgenodigd het woord te voeren. Tussen de sessies door sprak hij met onder andere collega’s van de eilanden, klimaatgezant prins Jaime de Bourbon de Parme, watergezant en overstromingsdeskundige Henk Ovink, de ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat).

Foto Ipdc 1

Related posts

ACE Foundation kondigde gistermiddag tijdens een persconferentie verschillende projecten aan die de stichting dit jaar zal leiden

EA News Author

Het OLB in het gelijk gesteld

EA News Author

Cyber Crime Team geeft presentatie over Cybersecurity

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message