BonaireDutch

Investeer in onze planeet

Naturalesa

Ter gelegenheid van de Dag van de Aarde vraagt de overheid van Bonaire uw aandacht voor het volgende.

Onze wereldwijde pogingen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden gaan we niet halen. Tenzij we direct in actie komen en alle zeilen bijzetten. Dat is de conclusie van het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties.

Om die reden is het thema van de Dag van de Aarde (Earth Day) op 22 april: ‘Investeer in onze planeet’. Dit is een urgente oproep aan alle overheden, bedrijven en burgers. Investeren in een groene economie is de enige weg naar een gezonde, welvarende en rechtvaardige toekomst. We zijn als mensheid zelf verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. We moeten daarom de gezondheid van onze planeet herstellen en een groene economie bouwen waarmee we onszelf beschermen en kansen bieden aan iedereen. Dat kan alleen als we samen investeren in de toekomst van onze planeet. Overheden, bedrijven en burgers moeten actie ondernemen en samenwerken om de klimaatverandering te overwinnen.

 

We moeten onze energiehuishouding anders inrichten en overstappen van fossiele brandstoffen naar zonne- en windenergie. Op Bonaire halen we ongeveer 22 procent van onze energiebehoefte uit windenergie. Nog niet zo lang geleden was dat rond de 40 procent. De daling wordt voornamelijk veroorzaakt door de bevolkingsgroei en een toenemende vraag naar energie. Maar er zijn plannen om daar verandering in te brengen. Het streven is om het aandeel duurzame energie in de komende jaren te vergroten naar 60 procent. We bouwen nu een zonnepanelenpark van bijna 11.000 panelen met een capaciteit van 10 megawatt bij de energiecentrale tussen Karpata en Bopec. Dit zonnepark kan 5.000 huishoudens van stroom voorzien en wordt dit jaar opgeleverd. Ook het aandeel windenergie zal in de komende jaren fors toenemen.

 

Al dertien bedrijven op Bonaire hebben een Blue Destination certificaat. Dit certificeringssysteem is ingesteld om lokale bedrijven te helpen duurzamer en socialer te ondernemen. Via een bedrijfsdoorlichting krijgt de ondernemer inzicht in hoe zijn bedrijf presteert op het gebied van milieu, natuur en maatschappij en waar verbetering mogelijk is. Gecertificeerde bedrijven verbruiken minder water, minder afval en stoten minder CO2 uit. Onder deze bedrijven zijn enkele duikcentra die geheel of grotendeels op zonne-energie draaien. Dat is natuurlijk ook financieel aantrekkelijk.

Inwoners van Bonaire kunnen als kiezers en consumenten voortdurend aandringen op duurzame oplossingen. Het tegengaan van klimaatverandering en ons aanpassen aan de gevolgen daarvan, kan alléén als we daar allemaal onze schouders onder zetten.

Investeer in onze planeet en onze gezamenlijke toekomst!

Related posts

Vooral voor onze kinderen “Mijn vriend Monsi “van harte voor Bonaire

EA News Author

Weersverwachting tot dinsdag 06 februari 2024

EA News Author

Heyliger-Marten vraagt minister van Financiën naar belasting vakanties

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message