DutchBonaire

Doe mee aan de dag zonder afval!

Partisipa Na E Dia Sin Desperdisio

Bonaire is een eiland waar veel toeristen komen. We maken zelf niet veel, maar kopen wel veel. En dat doen ook alle bezoekers en toeristen die hier komen. Het meeste van wat we kopen, moeten we eerst importeren. Denk daar eens over na. Want alles wat we importeren belandt vroeg of laat op de vuilnisbelt. Niet alleen de verpakkingen. Maar ook de producten zelf. Zodra we ze weggooien. Elke dag komt er heel veel afval bij. Om dat te verminderen hebben de Verenigde Naties 30 maart uitgeroepen tot ‘Internationale afvalvrije dag’.

Elke dag gooien we van alles weg: plastic, etensresten, karton, glas, kleding, een oude tafel, noem maar op. Voor ons is het afval, we willen het niet meer. Selibon haalt het wekelijks netjes voor ons op en gooit het op een grote hoop. Dat doen we al tientallen jaren zo. Onze vuilnisbelt wordt steeds groter en hoger. Dat is slecht voor onze leefomgeving. Bedenk dat 70 procent van ons afval eigenlijk weer als grondstof gebruikt kan worden. In theorie kunnen we dit afval scheiden, zodat we de grondstoffen opnieuw kunnen gebruiken. Van oud karton kan je weer nieuw karton maken. Afgewerkte motorolie en oude frituurolie kan je omzetten in biodiesel. 

 

Op ons eiland is het al mogelijk om van oud plastic weer nieuwe producten te maken. Aan de ene kant veroorzaken we dus met z’n allen best veel afval. Aan de andere kant is het, voor ons als klein eiland, meestal te weinig om het afval als grondstof economisch lonend opnieuw te kunnen gebruiken. Toch liggen er wel kansen. Kunnen we ons tuin- en snoeiafval niet omzetten in compost? Of ons glas vermalen tot korrels die we in de (wegen)bouw kunnen gebruiken in plaats van zand?  

Er zijn verschillende manieren om slim om te gaan met producten. Of met spullen die we willen weggooien. Je kunt minder spullen gebruiken, langer gebruiken of opnieuw gebruiken. Gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Zorg goed voor je spullen door ze te onderhouden, te repareren of op te knappen. Gooi spullen zo weg dat we de materialen weer kunnen gebruiken. Dus probeer vooral minder te verbruiken en spullen langer te gebruiken. Zo draag je elke dag bij aan een afvalvrije omgeving en doe je mee aan de afvalvrije dag! En onthoud: elke dag kan een dag zonder afval zijn!  

Related posts

Volks Academie van de Eerste Koers met succesvolle opening van Cyclus van de geschiedenis en cultuur van Curaçao

EA News Author

Weersverwachting tot vrijdag 14 juli 2023

EA News Author

Officiële start bouw nieuw verpleeghuis Saba Cares

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message