Lokaal/ArubaDutch

Tieners leren over het herstel van koraal op Saba

Yelp23 Preparing Frames For Coral Fragments

Het Youth Environmental Leadership Program (YELP) op Saba heeft onlangs zijn zomerprogramma voor tieners afgesloten, waarbij een kleine groep jongeren een PADI Project Aware Coral Restoration-cursus voltooide. Vorig jaar bereidde het jeugdproject hen voor om met wetenschappers te duiken tijdens het jaarlijkse Sea & Learn on Saba-programma in oktober. Dit jaar hebben de jongeren het naar een hoger niveau gebracht.

YELP is een van de projecten van de Sea & Learn Foundation op Saba. YELP richt zich op het betrekken van de jeugd van Saba in milieutechnische en natuurbeschermingsprojecten om hen te helpen de waarde van teamwerk te leren, leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Dit begint met kinderen leren duiken of hun onderwatervaardigheden versterken als ze al een diploma hebben. Een ander doel van het programma is om de studenten voor te bereiden op het verzamelen van gegevens over onderwateronderzoek met een handvol Sea & Learn-wetenschappers tijdens het programma in oktober.

Speciaal onderwijs
Gedurende een periode van zes weken in de zomer van 2022 heeft YELP een gespecialiseerde PADI Advanced Open Water Course voor drie lokale tienerduikers aangeboden. Naast het verbeteren van hun drijfvermogen, het identificeren van koraal- en vissoorten, het leren van onderwaternavigatie en het zien van de invloed van de diepte op het duiken, werden de studenten opgeleid in verschillende praktische wetenschappelijke vaardigheden: het uitvoeren van onderwateronderzoeken en beoordelingen door met behulp van transecten, kwadraten en kalibers. In juli 2023 namen de tieners, onder leiding van de lokale PADI-instructeur Jarno Knijff, deel aan de officiële PADI AWARE Coral Reef Conservation-cursus. Marine Park Ranger Marijn van der Laan hielp uitbreiden

De leerlingen krijgen inzicht in de zorg en de voortplanting van koralen door de Saba Conservation Foundation (SCF) in het Saba National Marine Park.

De PADI AWARE-cursus Coral Reef Conservation duikt vijf keer in het water, naast het werk in de klas. De eerste dag begon met een oriëntatieduik waarbij de vaardigheden en het comfortniveau van de tieners werden beoordeeld en een verkenning van de koraalkwekerij. De Commissie heeft de Commissie verzocht om de nodige maatregelen te nemen om de Vermeerdering van koraal in de kwekerij. De overige duiken bestonden uit praktische coralenhersteltechnieken.

Op de tweede dag leerden de tieners over kunstmatige riffen en de Moreef-structuren. De parkwachter Van der Laan toonde aan hoe men grotere stukken koraal in kleinere stukken kan versnipperen. De maten van de verschillende fragmenten werden gemeten door de twee vrienden. De laatste dag van YELP begon met het bevestigen van ritssluiters aan de frames om de koraalplant te voorbereiden.

Vriendjesparen
Tijdens de eerste duik snijden de twee vrienden om beurten stukken van het grotere koraal in kleinere stukken en legden ze in emmers om ze naar een andere kwekerij te brengen. De dag werd afgesloten met het uitplanten van 20 stukjes staghornkoral door elk van de tieners in een van Saba’s koraalkwekerijen. Saba heeft sinds 2015 een koraalkwekerij. De kwekerij bevat ongeveer 20 “bomen”, gemaakt van PVC-pijpen, waar kritiek bedreigde koraalsoorten zoals de staghorn-koral (Acropora cervicornis) worden opgehangen.

Vriendjesparen
Tijdens de eerste duik snijden de twee vrienden om beurten stukken van het grotere koraal in kleinere stukken en legden ze in emmers om ze naar een andere kwekerij te brengen.

De dag werd afgesloten met het uitplanten van 20 stukjes staghornkoral door elk van de tieners in een van Saba’s koraalkwekerijen. Saba heeft sinds 2015 een koraalkwekerij. De kwekerij bevat ongeveer 20 “bomen”, gemaakt van PVC-pijpen, waar kritiek bedreigde koraalsoorten zoals de staghorn-koral (Acropora cervicornis) worden opgehangen.

groeien voordat ze terug op het rif worden getransplanteerd. Vanwege de steile topografie van Saba heeft het geen echte stranden en de wateren die het eiland onmiddellijk omringen, dalen vrij snel naar lagere dieptes.

Dit aspect is belangrijk, want hoewel koralen inderdaad dieren zijn, bezitten ze kleine plantenachtige organismen, zooxanthellen genaamd, die afhankelijk zijn van zonlicht om suikers en vetten te creëren die de koralen nodig hebben om te overleven.

Bovendien is het eiland driehoekig van vorm, zodat de afval van stormen rechtstreeks in de oceaan terechtkomt. Deze combinatie, samen met andere wereldwijde bedreigingen voor koraalriffen, maakt het behoud van Saba’s koralen moeilijker, maar toch cruciaal.

⁇ Het was een genoegen om met jonge professionals te werken ⁇ , verklaarde Van der Laan. De ouders van de tiener vertelden hoe indrukwekkend het programma was.

“Het beste programma ooit”, zei één ouder.  ⁇ Mijn zoon heeft echt genoten van zijn drie dagen duiken. Het was een ervaring op Saba die hij met zich mee zal nemen”, zei een andere ouder. Het YELP-project was een samenwerking tussen de Sea & Learn Foundation, Saba Conservation Foundation, Saba Comprehensive School en Sea Saba Dive Center.

Yelp23 Teens Cutting And Collections Corals For Relocating And Outplanting.1Yelp23 Teens Attaching Coral Fragments To Frames 0

Related posts

Het OM veilt diverse boten eind deze maand

EA News Author

Aruba Bank sponsorde voetbaluniformen voor 297 Soccer Academy

EA News Author

Alle drugs die op de onderschepte drugsboot waren ondekt vernietig

EA News Author

1 comment

Tieners leren over het herstel van koraal op Saba - Notisia 365 July 20, 2023 at 5:15 pm

[…] Source link […]

Reply

Leave a Comment

Whatsapp Message