DutchSint Eustatius

Statia ontvangt 10 miljoen euro van Nederland voor verbetering van levensomstandigheden, huisvesting en arbeid

Statia Lo Ricibi 10 Miyon Euro For Di Hulanda Pa Mehora Condicionnan Di Bida Cas Y Trabou

Een aantal belangrijke sectoren in Statia zullen profiteren van een contante injectie van 10 miljoen euro van Nederland. Deze middelen maken deel uit van de extra 386,4 miljoen euro die de staat aan 22 regio’s beschikbaar stelt via de zogenaamde “Regional Deals”.

Elke regio kan het geld gebruiken om de leef-, huisvestings- en werkomstandigheden van inwoners en ondernemers te verbeteren

“Het is een opmerkelijke prestatie voor Statia, aangezien de overeenkomst zich concentreert op het natuurlijke en culturele erfgoed en de gezondheid, een erkenning van het belang van de cultuur en de gemeenschap van het eiland”, zei Reuben Merkman, de commissaris van het eiland die verantwoordelijk is voor de financiën.

 Het doel van de regionale overeenkomst is om de sociaaleconomische positie van Statia te versterken en tegelijkertijd de extra aandacht die het eiland zal krijgen voor Statia Day 2026 te gebruiken als katalysator en als maatstaf voor investeringen op het eiland op het gebied van erfgoed, cultuur, gezondheid, natuur en toerisme. ⁇

De regio-deal zal naar verwachting potentiële externe financiers aanmoedigen om deel te nemen aan de sociaal-economische ontwikkeling van het eiland op de lange termijn. Dit op zijn beurt zal naar verwachting het eiland stimuleren door de gezondheid en de sociale cohesie te verbeteren.

Het aantal bezoekers zal naar verwachting ook stijgen als gevolg van de ontwikkeling, het herstel en de promotie van het historische en natuurlijke erfgoed, waaronder het Madame-theater, de botanische tuinen en andere belangrijke locaties op het eiland, als onderdeel van de herdenking van het slavernijverleden.

Er worden concrete inspanningen geleverd om historische voorwerpen die verband houden met de transatlantische slavernij te catalogiseren, te conserveren en te restaureren. Dit omvat de mogelijke oprichting van een onderzoekscentrum, waar meerdere kennisinstellingen die zich richten op de geschiedenis van de slavernij kunnen samenwerken, en het verlenen van aanvullende steun voor een haalbaarheidsstudie en de oprichting van een gedenkteken.

 Het succes van deze inspanningen zal leiden tot een grotere welvaart voor de inwoners van Statia, aangezien het bieden van unieke culturele en natuurlijke ervaringen voor bezoekers de sleutel is tot de duurzame sociaaleconomische ontwikkeling van Statia. Er zijn eerdere, verspreide pogingen geweest om innovaties te implementeren, maar de verenigende kracht van de Regionaal Deal, waarbij veel partijen hun krachten bundelen, kan de juiste impuls geven”, voegde Merkman, de eilandcommissaris, eraan toe.

Related posts

Drijvend zwembad bij Parke Tului tijdelijk niet toegankelijk

EA News Author

Minder plastic in onze natuur sinds het plasticverbod

EA News Author

Cft: “Evenwichtige en reële begroting van groot belang”

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message