Bonaire Hulanda

Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten registreren voor het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer


Nederlanders die op Aruba, Curaçao of Sint Maarten wonen, kunnen in maart 2023 ook stemmen voor een nieuwe verkiezing: de verkiezing voor het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Hiermee krijgen kiezers in het buitenland een indirecte stem voor de Eerste Kamer. Daarvoor is registratie vooraf als ‘kiezer buiten Nederland’ wel noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk dinsdag, 31 januari 2023. 

Registreren is makkelijk. Bezoek de website www.stemmenvanuithetbuitenland.nl en volg de instructies. Als u eenmaal bent geregistreerd als kiezer buiten Nederland, ontvangt u een bevestiging en krijgt u voortaan bij elke verkiezing alle informatie en de documenten waarmee u kunt stemmen automatisch per post. Ook als u zich al hebt geregistreerd voor de Tweede Kamer- en Europees Parlementsverkiezing moet u zich registreren voor de kiescollegeverkiezing. 

Voor Nederlanders die op Aruba, Curaçao of Sint Maarten wonen, geldt dat zij na een melding hun stembescheiden (documenten om te kunnen stemmen) bij de vestiging van de Vertegenwoordiging van Nederland kunnen ophalen. 

Er gelden een aantal voorwaarden om vanuit het buitenland mee te doen aan de verkiezing voor het kiescollege niet-ingezetenen voor de Eerste Kamer. Zo moet u buiten Nederland wonen en niet zijn ingeschreven in een Nederlandse gemeente, de Nederlandse nationaliteit hebben en 18 jaar of ouder zijn. Aanvullend moeten inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten of ten minste tien jaren ingezetene van Nederland zijn geweest of in Nederlandse openbare dienst op Aruba, Curaçao of Sint Maarten werkzaam zijn, of gezinslid van een persoon in Nederlandse openbare dienst zijn en daarmee een gezamenlijke huishouding voeren. 

Meer informatie over de kiescollegeverkiezing vindt u via www.stemmenvanuithetbuitenland.nl.  

Related posts

Tin 65 kaso aktivo di Covid-19 na Boneiru awe 25 di febrüari 2022

EA News Author

Boneiru ta yama bon biní na buelonan èkstra for di Merka den luna di mart i aprel 2022

EA News Author

Leave a Comment