PolitiekDutch

Dr. Ryçond R. Santos do Nascimento (AVP): Evelyn Wever-Croes wil de overgave van onze autonomie als een prestatie beschouwen

Rycond

Autonomie van Aruba is belangrijk om armoede te bestrijden, werkgelegenheid te verbeteren en koopkracht te vergroten. Het is precies de autonomie die Evelyn Wever-Croes heeft opgegeven toen ze de overeenkomst met Nederland op 13 november 2020 ondertekende, aldus parlementslid Santos do Nascimento.
Hij baseert zich erop dat Wever-Croes heeft bedrogen dat hij zou werken aan een sterkere autonomie. Hij heeft ons in zijn eindjaarstoespraak opnieuw bedrogen dat ₹2021 een beter jaar zal zijn voor een sterkere autonomie (zie zijn jaarwisselingsbericht: https://m.facebook.com/MinPresAruba/videos/185769739949688/).
Hij liegt opnieuw wanneer hij suggereert dat de onderlinge regeling onze autonomie dient. Wat hij niet zegt is dat het primaire vraagstuk niet is of er een Rijkswet of een ‘onderlinge regeling’ komt; het primaire vraagstuk is het Landspakket, want het is het Landspakket dat zegt dat Nederland onze binnenlandse zaken met ons moet regelen. Zowel Knops als Van Huffelen bevestigden dat de onderlinge regeling geen verandering in de inhoud van de hervormingsvereisten brengt.

Santos do Nascimento: “Vanaf het begin was AVP tegen CHE/COHO en de manier waarop de Nederlandse en Arubaanse regeringen elkaar behandelden. AVP benadrukte dat er opnieuw moet worden onderhandeld met Nederland”.
De redenen zijn: (1) dat de autoritaire manier waarop de Nederlandse regering Aruba behandelde tijdens de pandemie het vertrouwen tussen Nederland en Aruba ernstig heeft geschaad, (2) dat de structuur van de CHE de verantwoordelijkheid van de mensen van Aruba om hun eigen lot te beheren schond en (3) dat de Nederlandse hervormingscampagne het belang van een beleid dat leidt tot een waardig leven voor elke burger (bestandszekerheid) uit het oog verliest.

De parlementaire en constitutionele academicus verklaart dat het hoogste document in het Koninkrijk, de Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, bepaalt dat Koninkrijkszaken (artikelen 3 en 43) zaken zijn waar alleen de Koninkrijksregering en de Koninkrijkswetgever bevoegd zijn om te regelen. Alle andere zaken samen vormen onze autonomie (artikel 41 Statuut).
Met andere woorden, onze publieke financiën, onze economie en toerisme, onze gezondheidszorg, onderwijs, sociale zaken en onze justitie zijn allemaal een interne zaak van het land Aruba. Evelyn Wever-Croes verklaart nooit dat ze op 13 november 2020 deze zaken rechtstreeks in Nederland heeft overgedragen.
Nederland heeft een integrale aanpak voorgesteld voor vier thema’s: Overheid in financiën, II. Economische hervormingen, III. Zorg en onderwijs, IV. Versterken rechtsstaat. Het landpakket bestrijkt elk gebied dat volgens de Statuten een interne zaak is. “Als mevrouw Evelyn de overeenkomst met Nederland had gelezen die ze op 13 november 2020 zelf ondertekende, zou ze weten dat Aruba in 2021 wordt gepresenteerd met een Nederlands plan dat de essentie van onze democratie en autonomie mist”, zegt de parlementslid.

En omdat hij het had gelezen, dat hij goed op de hoogte was van de inhoud en dat het niet op de goede grond zou vallen, omzeilde hij het parlement en de grondwet op 13 november 2020. Dankzij Raad van State hebben we een beetje van onze waardigheid als volk terug (URL: https://www.raadvanstate.nl/@123232/w04-20-0408/).
“Evelyn Wever-Croes wil je graag laten geloven dat de onderlinge regeling een groot succes is. De trieste realiteit is dat mevrouw Evelyn de waarheid verbergt dat ze haar autonomie al heeft opgegeven. Nog erger is dat het verankerde beleid in het Landpakket Aruba op een weg van maatregel, onderdrukking en armoede brengt”, besluit de parlementslid.

Related posts

HIAS Aruba heeft haar krachten gebundeld met de Jeugdtelefoon om het risico op geweld te verminderen en te bevorderen

EA News Author

Man en waterscooter vermist op zee

EA News Author

Weersverwachting tot donderdag 02 november 2023

EA News Author

Leave a Comment

Whatsapp Message